Onderdelen

Voor het laatst gewijzigd op 22-apr-2011

Home
Vehikel Dec 2006
Marktplaats
Klassieke Stickers
Spatborden
Prijzen anno 2007
Nieuwe uitlaten

 

De grootste uitdaging bij de restauraties van deze bromfietsen is het verkrijgen van orginele onderdelen. Soms zijn onderdelen erg lastig te vinden. Onder deze catagorie vallen zeker de (chromen) voorspatborden, gave druppel tankjes en last but not least originele uitlaten. Ook het originele achterspatbord van de 4L is nauwelijks aan te komen, die van de Puch (smaller) zijn echter goed verkrijgbaar en na wat buigwerkzaamheden is de gelijkenis treffend

Veel materialen zijn verkrijgbaar via Marktplaats en aanverwante sites maar sommige zaken zijn niet of nauwelijks verkrijgbaar en de prijzen die dan worden gevraagd voor een zeldzaam onderdeel liegen er niet om. Zo kocht ik bijvoorbeeld een origineel Tomos logo voor op het koplamphuis voor 25 Euro, is misschien wat overdreven dat ik er dat voor heb betaald maar tot nu toe ben ik ze elders nog niet tegengekomen...

Het gaat dus met name om de uiterlijke kenmerken, motorisch gezien zijn veel onderdelen gelukkig nog vol op origineel leverbaar. Top leveranciers zijn Rinky Toys in Breda en Loods 41 in Krimpen a/d IJssel.

Als laatste dient vermeld te worden dat de ondersteuning vanuit de Puch en Tomos community in Nederland als zeer waardevol wordt ervaren. Hoewel ik de Tomos 4L met mijn ogen dicht kan beschrijven vanwege het vele sleutelen van vroeger is de andere kijk die sommigen bieden soms heel leerzaam, doorgeroeste achterspatborden had je vroeger niet en nu moet je hele delen vervangen. Sprekend voorbeeld voor hulp bij dit soort onderwerpen zijn de leden van de PTSite.

Deze pagina splitst zich af naar met name evenementen in Nederland waar ik onderdelen heb kunnen verkijgen voor mijn projecten.