Polijsten

Voor het laatst gewijzigd op 24-feb-2009

Home
Up
Serviceboekje
4L Specificaties
Onderdelen
Werkplaatsboek
Alles over 4TL
Service Notes
5e Versnelling
Standaard
Electra
Polijsten
Poortmappen
Carburateur
Een Tomos 4L beschikt over relatief veel chroomwerk maar heeft ook tal van  aluminium onderdelen die je tot hoogglans kunt polijsten. Het is een werkje waar je niet alleen vies van wordt maar wat ook veel rommel geeft in je werkruimte.

Veel van de oude aluminium onderdelen zijn na 30 jaar danig verweerd en bekrast. Voor een goed resultaat dienen deze eerst kompleet weggeschuurd te worden. Ik begin meestal met grof schuurpapier korrel 100 en werk aldoende naar korrel 500 of meer toe. Dit schuren is de basis voor een mooi eindresultaat, de meer tijd je hier in stopt de gladder het oppervlak. Het alumininium is dan al mooi glimmend en glad maar echt mooi wordt het pas met polijsten. Voorbeelden van een aantal gepolijste onderdelen vindt je hier.

Voor het polijsten kan je het beste een professionele polijstset aanschaffen, vroeger onder andere verkrijgbaar bij de metaalhandel maar tegenwoordig ook kant en klaar verkrijgbaar op de meeste oldtimer beursen. Ik heb zelf een set aangeschaft op de Vehikel Beurs in Utrecht van de firma HATO (Historische Auto Techniek Oostvoorne, tel 0181-483657) Bij deze set (verkijgbaar in twee maten groot en klein) zit ook een gebruiksaanwijzing.

De set bestaat uit drie schijven: een sisal-schijf, een harde-stoffen-schijf en een zachte-stoffen-schijf, alsmede een conische as voor de montage van deze schijven in de boormachine. Daarnaast worden er 2 polijstpasta's meegeleverd: Wit voor grove (met de sisal-schijf) en middelmatige (met de harde-stoffen-schijf) krassen en roze (met de zachte-stoffen-schijf) voor het fijne polijstwerk. Het resultaat is een kwestie van veel tijd. De langer je een oppervalk polijst de gladder en dus glimmender het wordt. Voorwaarde is evenwel dat alle krassen er van te voren zijn uitgeschuurd (met korrel 100 en eindigend met 500) omdat de sisal-schijf niet in staat is om diepergelegen krassen te verwijderen.

.

Polijst pasta's