Motorblokjes

Voor het laatst gewijzigd op 24-feb-2009

Home
Up
Opengewerkt Blok
Batavus blok
4L Blok Arnhem
April 2008 - Blok1
April 2008 - Blok2
April 2008 - Blok3

 

Wanneer je met twee klassieke bromfietsen aan de slag gaat kun je er eigenlijk op rekenen dat er motorisch wel wat mankementen zullen zijn. Dat bleek al snel het geval te zijn bij het blok van mijn eerste exemplaar waarvan de versnelling niet goed werkte.

Aldus ben ik op Marktplaats aan het zoeken geslagen (en nog) en inmiddels ben ik in het bezit gekomen van diverse meer of minder complete exemplaren die eigenlijk allemaal hun eigen verhaal hebben.

Opvallend is dat er nogal wat Tomos blokken in omloop zijn die niet op een 4L hebben gezeten. Omdat deze blokken dus afwijken van het 4L-gangbare is het misschien wel interessant om ze hier appart te beschrijven. Overigens, wanneer je een ECHT 4L blok zoekt, let dan op de toevoeging van de "4L" aan het einde van het motornummer (aan de rechterzijde, aan de onderzijde van de cilinder, in het carterdeel geslagen).

Nog even een correctie want elders op deze site is het geluid van mijn eerste Tomos 4L exemplaar te bewonderen en inmiddels heb ik dit rammelblok gespleten. Vandaag realiseerde ik me echter dat dit niet het originele blok was maar een exemplaar dat ik later los heb aangeschaft afkomstig van vermoedelijk een Batavus. Ik heb het blok destijds erondergehangen omdat het originele blok niet goed schakelde en ik de 4L moest laten schouwen.