Kroonstuk

Voor het laatst gewijzigd op 24-feb-2009

Home
Up
Huidige status
De eerste foto's
Rammelbak...
De demontage
Sloop spatbord
Stralen
In Epoxy
Lassen
Krom frame
Plamuren&Schuren
Kroonstuk
Motorblok
Wielen
Gepolijste delen
Assemblage
Uitlaatdemper
Bij nadere inspectie van het kroonstuk bleek dat er nog een kroonmoer "moervast" in zat. De vorige eigenaar heeft zich er ook op stuk gebeten kennelijk gezien de schade aan het kroonstuk. Het heeft bij mij ook niet veel gescheeld trouwens, uiteindelijk toch drie avond sessies mee bezig geweest want die moer wilde niet wijken...

De normale methode is verhitting van de pijp waardoor deze iets uitzet en je de moer er zo uit zou moeten kunnen tikken maar wat ik ook probeerde varieerend van "met beleid" tot "met geweld" het ding kwam er dus niet uit.

Vervolgens heb ik de moer uitgeboord met een 10 mm boor, daar weer een draadeind met moer doorheen geschoven en het andere einde voorzien van ring met moer. Het idee was om de kroonmoer er mee naar beneden uit te wringen door de onderste moer aan te draaien (had toen nog het idee dat er ook nog een stuk stuurpijp vast zat met de moer).  In eerste instantie bleek de ring, aan de onderzijde van het kroonstuk, het niet te houden (trok ik krom naar binnen) en ik draaide de moer bovendien dol. Dus nog eens geprobeerd met een ander draadeind maar nu met meer ringen. Boel goed opgewarmd en weer aan de slag, bleek echter te veel voor het draadeind (8 mm) want die brak nu door onder het geweld!

Uiteindelijk (bijna de hoop opgegeven) heb ik de moer verder uitgeboord met 13 milimeter en nu (gelukkig) van beide zijden benaderd met de hamer waarbij ik hem er uiteidelijk uit kon meppen. Wel enigzins mazzel gehad, tot nu toe had ik die krachten elke keer naar beneden uitgeoefend (tapse moer in stuk stuurpijp moet naar beneden dacht ik). Probeerde het dus toevallig een keer de andere kant uit en toen kwam die los! Nadere inspectie leerde dat er alleen maar een kroonmoer in zat, dus geen stuurdeel en omdat de pijp dus taps toeloopt halverwege had die moer zich dus lekker vastgezet (hij zat ondersteboven, dus taps in taps). Overigens nooit bij stil gestaan dat die pijp van het kroonstuk van binnen een taps gedeelte heeft. De tekening beneden in dwarsdoorsnede laat goed zien hoe een en ander zit.

.

Mijn enige rechte kroonstuk en het doel van al dit geweld...