Proefdraaien

Voor het laatst gewijzigd op 24-dec-2012

Home
Up
Krukas
Versnelling
Koppeling
Assemblage
Ontsteking
Cylinder
Proefdraaien

26 July 2007
Vandaag het gereviseerde blok onder Tomos-2  gehangen zodat ik kon testdraaien en het blok vast wat kan inrijden. Tomos-2 is een beestje gammel roestig ding waar de gaten al in vallen, heb dus eerst een berg roest en zand uit het frame achter het oude blok uitgeschept. De verlichting deed het ook niet dus ik heb gelijk maar alle bedrading en verlichting gerepareerd inclusief een nieuwe remschakelaar.

Na de montage was het grote moment eindelijk daar, niets mooier dan een gereviseerd blok voor de eerste keer starten. Wel een beetje spannend want mijn zoon stond toe te kijken en het was toch echt de bedoeling dat die in een keer zou lopen... Dus maar net als vroeger eerst de bougiedop eraf, kraan open, vlotteren en het blok met de hand een tiental trapperslagen rondgedraaid zodat de boel lekker nat kon worden (smering). Dan toch maar de bougiedop erop en zowaar met slechts een maal trappen liep de motor als een treintje!

Opvallend is dat het blok zo snel op het gas reageerd, veel sneller dan ik gewend was. Ongetwijfeld heeft dat te maken met het type krukas en de lichte zuiger. De carburateur is uitgeboord naar 13-14mm en de uitlaat bocht is ingekort maar dat is ook alles wat motorisch afwijkt van de originele 4L blokken. En uiteraard zit er een 13 tands tandwiel op en beschikt de bak over 5 versnellingen...

Vanwege de regen kon ik de versnellingsbak niet direct onder belasting uittesten dus heb ik me eerst maar bezig gehouden met de reparatie van de verlichting die nu weer geheel werkt. Toen het dan eindelijk droog werd maar even zonder helm door de straat gereden en dat was al weer een ervaring op zicht. De bak heeft de herkenbare (mooie) Tomos fluittoon (niet overdreven), de koppeling werkt uitstekend en het schakelen is een verademing vergeleken met het oude blok van Tomos-2. Toch maar even terug naar huis gegaan en mijn helm opgehaald en tijdens de wat langere spin bleek dat het blok vlotjes door de bak heen naar het einde van zijn 5 trekt, valt me in het geheel niet tegen. Enige wat ik merkte was dat de vaste sproeier waarschijnlijk iets te klein is, met vol gas in zijn vijf hikt die af en toe, met iets minder gas heeft die dat niet. Heb nog even een verstelbare (maar gare) sproeier geplaatst en toen was het hikken bijna weg.

Kortom de revisie van het blok is volledig geslaagd!

Ik heb van de montage geen foto's gemaakt omdat dit natuurlijk Tomos-2 is en het blok uiteindelijk onder Tomos-1 gaan komen. Maar ik heb tussen de buien door wel even snel een videootje gemaakt die je hieronder ziet zodat je het geluid en de reactie op het gas zelf kunt horen.

Update: deze video was op de een of andere manier verloren gegaan van deze website, recent bij het opruimen van de site heb ik hem weer gevonden en nu staat die dus op youtube. De kwaliteit is wel een stuk slechter omdat in die tijd nog geen hoog resolutie camera's beschikbaar waren...